Selecteer een pagina

Wandelvakantie over de Hondsrug

434,00

Wandelvakantie over de Hondsrug

Bekijk aanbieding

Artikelnummer: 036491eff37f Categorie: Tags: ,

Beschrijving

Gedurende deze 5-daagse Wandelvakantie Over de Hondsrug geniet u van rust, ruimte en prachtige natuur. Tijdens uw wandelingen ontdekt u uitgestrekte heidevelden, bossen, grafheuvels en hunebedden. Wist u dat dit gebied als enige in Nederland benoemd is tot Geopark? De Hondsrug is ontstaan tijdens een van de 18 ijstijden duizenden jaren geleden. De regio is niet alleen van geologisch belang, maar heeft ook een hoge archeologische, ecologische en culturele waarde. Ervaar het zelf tijdens deze winterwandelvakantie! U wandelt aan de hand van een smartphone-app, en u overnacht in verschillende hotels in de regio. Geen zorgen over uw bagage; deze wordt u achterna gebracht.

Hoe ziet uw 5-daagse wandelvakantie over de Hondsrug eruit?

Dag 1: Aankomst Ees
U reist op eigen gelegenheid naar het eerste hotel van uw wandelvakantie: Hotel Eeserhof. Uiteraard kunt u vast de omgeving verkennen.

Dag 2: Ees – Odoorn (14, 17 of 19 km)
Door bossen en over heidevelden wandelt u naar Odoorn. Onderweg passeert u met een beetje geluk de schaapskudde van Exloo, een pingoruïne (de overblijfselen van een pingo als het ijs in de ondergrond smelt) en de grafheuvel Eppies Bargie (Eppiesbergje). Laatstgenoemde stamt uit circa 2500 voor Christus en deed dienst als begraafplaats in de steen- en bronstijd, tot men begon met het cremeren van de overledenen. Tegenwoordig groeien er eikenbomen op deze heuvel, dus u kunt hem niet missen.

Dag 3: Odoorn – Aalden (19 – 21,2 km)
Op de route tussen Odoorn en Aalden komt u Hunebed D49 tegen, ook wel bekend als ‘de Papeloze kerk’. Het hunebed, dat nu in een bos staat, heeft zijn naam te danken aan het feit dat hier in de tweede helft van de 16e eeuw zogeheten hagenpreken werden gehouden. Papeloos betekent: zonder dat er een katholiek priester (paap) aanwezig was. Kiest u voor de langere route, dan wandelt u ook nog door Oud-Aalden; een beschermd dorpsgezicht met uitsluitend Saksische boerderijen.

Dag 4: Aalden – Elp (circa 21 – 23 km)
Gaat u voor de korte route, dan wandelt u door open velden en het dorp Orvelte, waar de geschiedenis voel- en zichtbaar is. Het oerdorp van Drenthe is tegenwoordig een monumentendorp met de status van beschermd dorpsgezicht. Hier wonen mensen in een authentieke omgeving die nog echt de sfeer van een 19-eeuws esdorp ademt. Ook tijdens een wandeling over het Orvelterveld waant u zich in vroegere tijden, langs oude boerderijen en huizen. Kiest u voor de lange route, dan wandelt u deels over het Pieterpad en het Drenthepad. Het bekende Pieterpad slingert dwars door Nederland, van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. U passeert onderweg de Galgenberg in Noord-Sleen, stille bossen, stuifzandgebieden, heidevelden en vennetjes.

Dag 5: Elp – Ees (circa 16 – 18 – 21 km)
De lange route voert u eerst nog langs het Elpermeer, ook wel het Zwarte Water genoemd. Dankzij de veengrond heeft het meer donker water. De andere wandelroutes lopen door het Natura 2000-gebied van de Elperstroom, een stroomdal dat tijdens de ijstijden uitgesleten is. Alle routes komen samen bij de boswachterij van Schoonloo, waar zich recreatieplas het Loomeer en het Bosmeer Ellertshaar bevinden. Daarna zet u koers richting natuurgebied de Mandelanden ten zuiden van Borger, een mooi leefgebied voor veel vogelsoorten, salamanders en kikkers. Wie weer spot u ook nog een bever! Beklim de kijkheuvel voor de meest panoramische uitzichten. Uw wandelvakantie eindigt waar die ook begonnen is: in Ees.

  • Plaats: Ees
  • Provincie: Drenthe
  • Accommodatie type: Hotel

Extra informatie

Accommodatie type

Plaats

Provincie